Θοδωρής Τσούτσος

Πλεονέκτημα είναι να ετοιμάζει μια ίδια χρονιά!

Η ΑΕΚ σε σχέση με τον τρόπο που πέρυσι πήρε το πρωτάθλημα, έχει χάσει πρόσωπα. Άρα έχει χάσει και το πλεονέκτημα; Μάλλον πρόκειται για βιαστικό συμπέρασμα. Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος

Του Θοδωρή Τσούτσου

Η ΑΕΚ δεν θα έχει τη νέα σεζόν τον Χιμένεθ αλλά τον Ουζουνίδη. Δεν θα έχει τον Χριστοδουλόπουλο, αλλά εκείνον που θα αποκτήσει στη θέση του. Δεν θα έχει - ίσως - τον Αραούχο, αλλά τον φορ που θα έρθει. Δεν θα έχει τον Γιόχανσον, αλλά μάλλον θα έχει τον Κονέ από την αρχή της σεζόν. Με τόσες απώλειες, προκύπτει ότι θα είναι χειρότερη από φέτος. Αλλά αυτό είναι - εδώ που τα λέμε - λίγο αυθαίρετο...

Άλλωστε, το ζύγι αυτής της άποψης βαραίνει - λέει - ακόμη περισσότερο επειδή δεν θα έχει και τον Κάιπερς. Λες και τον είχε πέρυσι... Σε κάθε περίπτωση, αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι η ΑΕΚ έχει χάσει το πλεονέκτημα που έχουν οι πρωταθλητές για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Μόνο που αυτό δεν τον δίνουν συνήθως τα πρόσωπα, αλλά η ίδια η ομάδα.

Αν η ΑΕΚ έχει πλεονέκτημα για τη νέα περίοδο, δεν είναι γιατί θα έχει και του χρόνου τον Τσιγκρίνσκι, τον Σιμόες και τον Μπακασέτα. Η συνέχεια μιας ομάδας ασφαλώς και παίζει ρόλο. Μόνο που αυτή δεν την ορίζουν απλώς και μόνο οι ποδοσφαιριστές που μένουν ή που φεύγουν ή που θα έρθουν. Την ορίζουν κυρίως άλλα στοιχεία. Αυτά, λοιπόν, η Ένωση εξακολοθυθεί και τα έχει.

Η φιλοσοφία της δεν έχει αλλάξει. Η μεταγραφική πολιτική της δεν πηγαινοέρχεται από μέρα σε μέρα. Τα ζητούμενα από το αγωνιστική της τμήμα δεν είναι διαφορετικά. Με λίγα λόγια, η ΑΕΚ πάει να φτιάξει μια ίδια χρονιά με φέτος. Αυτό είναι που τής δίνει το όποιο πλεονέκτημα. Τα υπόλοιπα θα διαπιστωθούν στη ροή της σεζόν.

Η Ένωση δεν χρειάζεται στην αγωνιστική - και όχι μόνο - λειτουργία της να κάνει κάτι διαφορετικό σε σχέση με αυτό που κλήθηκε να διαχειριστεί το προηγούμενο καλοκαίρι. Έπρεπε να ετοιμάσει μία χρονιά στην οποία θα διεκδικούσε τους δύο τίτλους στην Ελλάδα και την καλή ευρωπαϊκή πορεία. Με μεγάλο στόχο τους ομίλους του Champions League και με δεύτερο και πιο ρεαλιστικό τους ομίλους του Europa League.

Ακριβώς αυτό θα χρειαστεί να κάνει και φέτος. Αυτή είναι η συνέχεια που δίνει πλεονέκτημα για την επόμενη αγωνιστική περίοδο σε μια ομάδα που πέτυχε την προηγούμενη. Το αν αυτό θα πρέπει να το υποστηρίξει με τον Αραούχο ή με έναν άλλο φορ, εφόσον είναι της αξίας του Αραούχο, παίζει μικρότερο ρόλο.

Την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ, που φέτος ήταν ο βασικός αντίπαλος, θα προσπαθήσει να πετύχει κάτι διαφορετικό σε σχέση με αυτή την σεζόν. Σίγουρα σε σχέση και με τα προηγούμενα χρόνια, στα οποία δεν διεκδικούσε με ρεαλιστικές πιθανότητες το πρωτάθλημα, όπως έκανε φέτος και όπως πιθανότατα θα κάνει του χρόνου, αλλά κυρίως σε σχέση με την περίοδο 2017-2018, που μόλις ολοκληρώθηκε. Στη διάρκεια της οποίας η απώλεια της Ευρώπης για παράδειγμα, δεν αξιολογήθηκε όσο θα πίστευε κανείς, μπροστά στο στόχο του πρωταθλήματος μετά από 33 χρόνια.

Φέτος αυτό το περιθώριο πλέον δεν υπάρχει. Αφενός γιατί υπάρχουν τα προκριματικά του Champions League και όχι του Europa. Για τον ΠΑΟΚ η πρώτη παρουσία στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης δεν μπορεί παρά να αποτελεί ιστορικό στόχο. Για τον οποίο θα πρέπει να προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αν θέλει να έχει τύχη. Αφετέρου, διότι τέτοια αποτυχία όπως η περσινή, δεν χωράει φέτος. Χρειάζεται, λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι να μην δημιουργήσει μια ομάδα μόνο με μακρινό στόχο, το πρωτάθλημα, αλλά και με "κοντό". Την Ευρώπη που θα κριθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Ο Ολυμπιακός, σε σχέση με πέρυσι, χρειάζεται να κάνει ακριβώς το αντίθετο. Την προηγούμενη σεζόν έφτιαξε ομάδα με βραχυπρόθεσμο ζητούμενο. Την πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Ο Χάσι το εξυπηρέτησε αυτό, αλλά μόνο αυτό. Φέτος εκείνη η ομάδα είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει καμία συνέχεια. Ούτε σε φιλοσοοφία, ούτε σε στόχους αφού δεν υπάρχει καν η προοπτική της κορυφαίας διοργάνωσης, ούτε σε διαχείριση, ούτε σε πρόσωπα βέβαια...

Σε όλα αυτά, λοιπόν, η ΑΕΚ δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα διαφορετικό σε σχέση με αυτό που έκανε και που κάνει όλους αυτούς τους μήνες. Αυτό το πλεονέκτημα, λοιπόν, εξακολουθεί και να είναι δικό της. Όποιος και να φύγει από το αγωνιστικό της τμήμα, δικό της θα είναι. Εκτός αν - για κάποιο λόγο - ανοίξει την πόρτα και "φύγει" το ίδιο το πλάνο της. Το πώς λειτουργεί με βάση αυτό και το πώς το εφαρμόζει. Αλλά αυτό θα είναι έξω από κάθε λογική.

Κλείνοντας κάτι ακόμη για την ΑΕΚ, σε σχέση με τον νέο προπονητή. Αυτό το "πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο", που πράγματι έχει υποστηρίξει ο Ουζουνίδης στις ομάδες του και μάλλον περισσότερο από τον Χιμένεθ, ασφαλώς και είναι ζητούμενο. Για οποιαδήποτε ομάδα. Αλλά είναι και "παγίδα". Στην οποία επίσης υπάρχουν ομάδες που έχουν πέσει μέσα. Πιο σημαντικό ζητούμενο, λοιπόν, είναι το σωστό ποδόσφαιρο. Αν υπάρχει αυτό, τα υπόλοιπα έρχονται...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x